Στην εποχή μας, η πρόοδος στην ιατρική συνεχίζει να εκπλήσσει και να βελτιώνει την ανθρώπινη ζωή. Ο εξειδικευμένος χειρουργός και διευθυντής του Κέντρου Χειρουργικής Θυρεοειδούς και Ενδοκρινών Αδένων στο Metropolitan General, κ. Εμμανουήλ Τσίγκος, πρόσφατα μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Ant1 για το νέο και υπερσύγχρονο κέντρο θυρεοειδούς στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προόδου. Οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε αυτό, καθιστούν πλέον δυνατή την αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού περιστατικών θυρεοειδούς, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στη θεραπεία των ασθενών. Διαβάστε στη συνέχεια αναλυτικά για το νέο κέντρο και δείτε τη συνέντευξη του γιατρού.

Χειρουργική Θυρεοειδούς: Σε τι εξειδικεύεται το Νέο Υπερσύγχρονο Κέντρο;

Το Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς και Ενδοκρινών Αδένων (ΙΑ’ Χειρουργική Κλινική) δημιουργήθηκε περίπου πριν από 1 χρόνο στο Metropolitan General, και ένα μεγάλο κομμάτι του αφορά τις ενδοκρινικές παθήσεις. Ήταν μία ιδέα και όραμα του ομίλου, και σε συνεργασία με την ομάδα του εξειδικευμένου χειρουργού κ. Εμμανουήλ Τσίγκου, φτιάξανε αυτό το πολύ εξειδικευμένο κέντρο, το οποίο ασχολείται με τη χειρουργική αντιμετώπιση όλων εκείνων των παθήσεων που αφορούν το γνωστικό αντικείμενο της υποειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής που λέγεται Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων, δηλαδή τον θυροειδή, τις παθήσεις του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων, των επινεφριδίων και της ενδοκρινικής μοίρας του παγκρέατος.

Χειρουργική Θυρεοειδούς: Ποιες νέες και πρωτοποριακές μέθοδοι εφαρμόζονται στο Νέο Υπερσύγχρονο Κέντρο;

Όσον αφορά τις μεθόδους αντιμετώπισης όλων αυτών των παθήσεων, με τις οποίες ασχολείται το γνωστικό αντικείμενο της χειρουργικής των ενδοκρινών αδένων, έχουν γίνει διαφόρων ειδών τεχνολογικές εξελίξεις και όχι μόνο. Το κομμάτι που αφορά τις τεχνικές έχει προχωρήσει πάρα πολύ, γιατί χρησιμοποιείται η τεχνολογία σε επίπεδο ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών με ή χωρίς τη χρήση ρομπότ.

Ακόμη, χρησιμοποιείται όλη η δυνατότητα που δίνει στους χειρουργούς η τεχνολογία, χωρίς να χρησιμοποιούν ράμματα ή διαθερμίες, όπως παλιά. Πλέον χρησιμοποιούν ψαλίδια υπερήχων, συνεχείς καταγραφείς της φωνής και νευροδιεγέρτες για τη διατήρηση όλων αυτών των σημαντικών δομών, που χρειάζονται στις μείζονες επεμβάσεις της χειρουργικής των ενδοκρινών.

Άρα, ο γιατρός και η έμπειρη ομάδα του προσπάθησαν να φτιάξουν ένα κέντρο, το οποίο θα είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσομοιάζει όλα εκείνα τα κέντρα του εξωτερικού, τα οποία «ακούμε» στην Ελλάδα και «ζηλεύουμε» σε επίπεδο αντιμετώπισης και θεραπευτικού αλγορίθμου όλων αυτών των παθήσεων.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του γιατρού παρακάτω:

Χειρουργική Θυρεοειδούς: Χειρουργική Διαδικασία με βάση το Performance Status του Ασθενούς

Το κομμάτι που αφορά τους μύθους έχει να κάνει περισσότερο με αυτό που «μέσα στις παρέες ο ένας μεταφέρει στον άλλον», δηλαδή ότι άκουσε ότι κάποιος συγγενής του αντιμετωπίστηκε με λανθασμένο τρόπο ή με έναν τρόπο λίγο περίεργο. Οι μύθοι αφορούν γενικά όλη τη χειρουργική.

Ειδικά, για τη χειρουργική του θυρεοειδούς υπάρχει 1 πράγμα, το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αυτό είναι ότι την ένδειξη σε κάθε επίπεδο που αφορά τα όργανα του γνωστικού αντικειμένου της χειρουργικής των ενδοκρινών δεν τη βάζει ο χειρουργός. Όταν ο ασθενής έρχεται στο χειρούργο, έρχεται έχοντας ήδη την ένδειξη να χειρουργηθεί από την ενδοκρινολογική ομάδα. Άρα, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί πάρα πολλοί ασθενείς έρχονται και λένε «Γιατρέ, εσείς τι λέτε;».

Είναι σημαντικό να ειπωθεί εδώ ότι οι χειρούργοι είναι υπεύθυνοι στο να κάνουν ένα χειρουργείο με ριζικότητα, ανεπίπλεκτο και να φύγει ο ασθενής με χαμόγελο. Την απόφαση για να μπει κάποιος άνθρωπος στο χειρουργείο, τη λαμβάνει η ενδοκρινική ομάδα, η οποία θα αποφασίσει με βάση το Performance Status, δηλαδή τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου, με βάση την πάθηση, την έκταση της νόσου και όλες τις καινούργιες κατευθυντήριες οδηγίες με ποιον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η πάθηση.